Kategoriarkiv: Uncategorized

Vår blev det ändå (bildspecial)

Vår egen Hörnebos Estelle med sin nyfödda dotter. Hon föddes lämpligt nog på samma dag som en av husbonns döttrar, därför får hon heta Petra.

Ett av de bästa inslagen i våra hönors permission – sandbadet i solen!

Ingen vår utan gödselspridning! Husbonn och hans son gödslade ur kornas vindskydd efter vintern, och spred ut resultatet. Vi hoppas på god växt! Zetor 4718 och Tive markdriven gödselspridare.

Jag skulle flytta några däck på sågplanen, och hittade denna årets första ödla. Du ser den, va?

2-åriga korsningskvigan Rosie (75% väne/25% loshultako) är en trevlig bekantskap. Mormor vänekon Lilla Röda i bakgrunden.

Husbonn håller två av de 8 naturruvade myskanks-ällingar som kläckts nyligen, sötchock, va?

Nu kommer augustikillingarna!

Så, då har jag rensat bort dagens skörd av spam från bloggkommentarerna, tydligen är det diverse kineser och brasilianare som anser att ni bloggläsare är intresserade av att köpa piratmärkesskor, för att inte tala om hur sugna ni är på att köpa en locktång, eller plattång om det lockar mera. Eftersom jag har förmoderering på alla kommentarer behöver ni läsare dock inte besväras av dessa floder med tjatig reklamtext, och jag har en anti-spamtjänst till min hjälp. Tack och lov.

Nu till något roligare. Augusti kommer med stora steg, klematisen klättrar på huset och blommar vackert. På kvällar och nätter doftar den som en charmigt överparfymerad tant. Mörkögda augustinatt skrev pusseldeckardrottningen Maria Lang från Nora om, men jag ser mer av det som händer under augustidagarna (och jag slipper hitta ett lik under en brygga, eller hur det nu var). Här flödar livet och göingegetterna blir fler! De högdräktiga getterna som varit på semester i grannbyn har fått komma hem för att vi ska kunna hålla bättre koll på dem.
augustikilling1Först fick Anna sin lille bock, han ska heta Agaton. Jag fick hjälpa till under förlossningen eftersom den lille inte låg riktigt rätt, och hade ena framklöven för långt bak. Efter försiktig draghjälp, jag drog växelvis i höger och vänster framklöv, kom han ut. Visst är han söt?
Den nyblivna förstagångsmodern har tagit väl hand om sin son, och han äter duktigt och är pigg och glad, precis som killingar ska vara!

Greta har oxå fått en bockkilling, han föddes ute i regnet igår. Greta hade sökt skydd under en stor ek, och hon klarade förlossningen helt själv, hon har ju varit med förrut! Nu väntar resten av de högdräktiga getterna.

Vem har värpt ett getägg?

getäggVadå, tror du inte på det? Men titta på bilden, visst är där ett ägg i en av getternas hökrubbor! (Nu går getterna ute på bete, så när de har hunnit värpa det kan jag inte begripa…) Jag visade det lilla ljusgröna ägget för min snart 3-åriga onge, som tittade på mig med klentrogen blick och skrattade: ”Mamma, getterna värpar inte ägg!”

Näha, gör de inte? Okey då, får väl ta till den tråkiga förklaringen; en permissionshöna med rymmarambitioner, som tyckte att det var lämpligt att flaxa in och upp i en krubba där det låg kvar mjukt hö att värpa i…

Nu slår vi!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAEller vi och vi, det är snarast nån form av omvänt majestätsplural att skriva så. (Majestätsplural är det som kungar förr i världen ägnade sig åt när de kallade sig själva för Vi, ”Vi önskar se Våra undersåtar visa tillbörlig aktning för Oss.” I nutid är nog det omvända vanligast, alltså att ”vi” betyder ”du”, som i ”vi borde verkligen se till att hålla ordning i personalrummet”.) Det är faktiskt inte jag, Christina, som slagit, utan Peter.

När vanliga svennebananer såhär års tänker på stundande semestern, solbrännan och inför-beach-bantningen, tänker bönner på den kommande vintern. Hö behövs i stora mängder för att mätta getflocken (och barnens två nya kaniner *he he*). Helst ska gräset slås i rätt tid för att innehålla lagom mycket näring, slår vi för tidigt blir höet för lättsmält och getterna kan inte tillgodogöra sig näringen och slår vi för sent är höet för grovt och getterna vill inte äta det. Dessutom måste det ligga minst 4 dagars solsken och gärna lite blåst framför oss, så att gräset ska bli torrt nog för att kunna köras in.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAVarje gång en slår är det alltså en handling i tro! Vi har börjat med denna enda träa idag, eftersom den vuxit bra och förhoppningsvis ska ge det rätta höet till getterna att äta på våren när killingarna är små, och getterna behöver näring för att kunna ge mjölk. Denna träa var oxå den som fick mest gödsel i våras. De andra vallarna väntar vi med att slå ännu ett litet tag, så det gräset (och ogräset, icke att förglömma) kan växa till sig.

 

Tävling: Månadens Bock på hörnebo.se

Är Din man Månadens Bock, eller kanske Du själv?

månadensbock

I samarbete med Centerpartiets Kvinnoförbund lanserar nu hörnebo.se tävlingen Månadens Bock! Vi tycker att de mänskliga bockarna har hamnat lite i bakvattnet när sajten översvämmas av getabockar högt och lågt. Detta måste ändras!

Känner Du någon man som har goda inre och yttre kvaliteter för att kunna vara Månadens Bock, eller är Du själv en sådan man? Vet Du någon som skulle passa, någon som visar på ett framstående sätt vad det innebär att vara en redig bock? Som alla vet sitter det inte bara i hornen…

Anmäl din kandidat, gärna med bild, och en kort beskrivning över varför just han ska bli Månadens Bock på hörnebo.se ! Skicka ett mejl till oss, eller klicka på Leave a reply . Förutom äran och en egen presentation här på sajten, får varje månads vinnare ett generöst tilltaget presentkort på en populär webbutik för herrkläder, www.primoaprilia.se

Låt tävlingen börja, och må bäste bock vinna!

Skrockan dag 3 och en flistugg

Vi köpte två dvärghönor av min kompis Lillemor för några dagar sen. Den ena lilla hönan visade med en gång att hon ville ruva, och det var precis det som var tanken. Många dvärghönor har väldigt stor ruvlust, och Lillemor var trött på att dessa damer inte värpte några ägg, utan bara ville ruva hela tiden. Under tiden en höna ruvar eller har små kycklingar värper hon nämligen ingenting.

Våra hönor har inte varit så värst sugna på att ruva, en enda höna ruvade förra året, så nu vill vi ha kycklingar på gården igen. Fina lilla hönan fixar den saken!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Idag är dag 3 i hennes ruvning, så om ungefär 18 dagar kläcks kycklingarna! 7 ägg har hon fått att ligga på, eftersom det ska vara ett ojämnt antal. Svårt att veta varför det bruna ägget blivit ratat, antingen tar hon det till heders igen eller kommer det inte bli någon kyckling från det ägget. Och vadå ”skrocka”? Jo, det är ett gammeldax uttryck för ruvhöna, som kommer från att hönan gör ett skrockande ljud när hon ligger på ägg.

Efter avverkningen ligger det mycket ris kvar i den före detta skogen. Tallris är mycket populärt hos våra getvänner, här visar Törnrosa vad hon och hennes kompisar kan göra med ett par rejäla tallekvistar:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Skogsskötsel på människors vis del II

Tidigare har jag berättat om en planerad avverkning ( http://www.hornebo.se/?p=97 ), och nu har det äntligen hänt! Tanken är att ett litet skogsskifte på drygt ett halvt hektar ska gå från mörk grandominerad skog till lövträdbevuxen betesmark. Att det har tagit så lång tid från beställning till genomförande har berott på vädret. Marken i det aktuella skiftet är surhålsdominerad, så vi har fått vänta troget först på att höstregnen skulle sluta (det gjorde de inte), och sedan att tjälen skulle komma (det gjorde den inte) och sen att den sent komna tjälen skulle ligga kvar länge nog för att skördarföraren skulle hinna komma (det hann han inte)…men nu har det torkat upp någorlunda, så att de har kunnat rulla hit med sina maskiner. Här är skördare och huggare (orange hjälmprick på bilden) i arbete. Något svettigt, som ni ser, eftersom någon idiot belamrat vår skog med en massa elledningar:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Faktiskt klarade de kraftledningarna, hela tiden, fast det blåste – åt fel håll oxå. Den manuelle huggaren fick fälla ett antal grova granar, som var för stora för att skördaren skulle kunna ta ner dem. Kvar har blivit en och annan tall, några döda träd (till fåglar och insekter) och diverse lövträd Sen kom skotaren farandes för att köra ut alla stockar ur skogen. Riset och grenarna får ligga kvar och torka innan en annan skotare kommer och hivar ut det till vägen, och lägger i en stor hög som senare ska bli flis att elda i något fjärrvärmeverk. Fast jag känner några som gärna kalasar på tallris, så de ska få sin beskärda del, nu när det ändå finns.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Getfolksammanträde (med flaskkilling)

I helgen hade Föreningen Allmogegeten sitt årsmöte på Tenhults naturbruksgymmnasium. Vi for dit hela familjen för att delta i mötet, men oxå för att se djuren på skolans minizoo. Förutom exotiska djur, fiskar, höns och får, finns några göingegetter på skolan. Det är två getter och en bock, den ena geten hade precis fått tvillingar och den andra väntade av allt att döma oxå tvillingar. De var mycket nyfikna och sociala, och tiggde frukt av barnen. Getterna Tova och Tindra är mammor till våra Greta och Gullvi, så det var extra roligt att träffa dem. Bocken Pontus är dessutom son till vår ståtligaste bock Truls.

Själva mötet inleddes med fika och, förstås, en massa getprat. en härlig upplevelse att vara i ett rum fullt med allmogegetfrälsta! Även roligt att få ansikten till de välkända föreningsnamnen och telefonrösterna. Årsmötesförhandlingarna tog vid, och den nya styrelsen valdes. Ny ordförande är Camilla Söderstjerna, som tar vid efter Johan Widing. Er egen Christina i Hörnebo valdes även in som ny ordinarie ledamot i föreningsstyrelsen. Den allra populäraste mötesdeltagaren hade dock inte rösträtt; Louise från Hörby hade med sig lilla flaskkillingen Megavega, en vecka gammal. Den lilla fick spatsera i möteslokalen, och ”mamma” hade med sig gott om tygblöjor för att kunna ta hand om eventuella pölar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Glad 8:e mars!

Mina älskade döttrar! Min kära mamma, mormor, farmor, fastrar, mostrar, kusiner, vänner, grannar!

Idag är det den Internationella Kvinnodagen, 8:e mars. Vår dag. De andra 364 är väl pojkarnas och männens, kan tänka. Till och med här i Sverige, som en gång var världens mest jämställda land (nu har vi rasat på listan), tjänar kvinnor bara 85 % av vad män gör. Landets mäktigaste person, statsministern, har sedan Sverige blev en demokrati 1921 alltid varit en vit, heterosexuell man. Karlarna håller hårt i pengarna och makten, men tydligen kan de inte riktigt skratta hela vägen till banken ändå – majoriteten av dem som tar livet av sig i vårt land är män!

Som rural feminist (slå upp det, girls!) kan en konstatera att mönstret går igen över jordklotet. Majoriteten av jordägarna är män, samtidigt som de flesta bönderna (och familjeförsörjarna) är kvinnor. De arbetar hårt, ofta för hand utan hjälp av traktorer och maskiner. Våra medsystrar har många av dem getter på sina små gårdar, precis som jag, men för dem är mjölkmaskin och rinnande vatten ouppnåelig lyx. Tänk på dem idag! Och bär med er deras barn, som bokstavligen får skörda frukterna av deras mammors tuffa slit. Vill du ge mer än en bön eller en tanke – kanske en slant! – ge till en organisation som arbetar med och för kvinnor, för då når hjälpen fram…

Min äldsta lilla dotter vet inget om kvinnokamp än, hon har sitt okuvliga självförtroende, en rak rygg och en stark vilja. Hon står med ett par avtagna byxor i handen och säger att hon inte vill ha dem, ”Dom går inte dansa i!” och sen tar hon fram ett par bättre byxor. Då tänker jag på Emma Goldmans ord ”If I can´t dance, it´s not my revolution!”

Glad 8:e mars!

www.bang.se

Ett vinterbarn är fött…

…i människofamiljen! En stor tös, vägde dryga 4 kg vid födseln och lite mer än halvmeter lång. Hon har sin fars näsa och mors händer, och visar redan prov på en viljestark och matglad personlighet. Vi är alla mycket lyckliga över henne, och både mor och dotter har återhämtat sig bra efter förlossningen. Det blev en födsel i den stil vi önskat oss, även om det tog lång tid. Tusen tack till alla i den fantastiska personalen på Förlossnings- och BB-avdelningen på Höglandssjukhuset i Eksjö!

lillasyster

Även om den här bilden ser lovande ut är det svårt att veta om det lilla skruttet, som än så länge saknar förnamn, är ett getbondeämne. Hon har förstås varit i lagården, men då mest sovit, så det går inte att avgöra någon intresseinriktning…fast det får hon faktiskt välja själv, när den dagen kommer, utefter sina egna drömmar och önskemål!

En intressant zoologisk observation

Vår 4-årige onge kom häromdagen in och berättade att det fanns en kajman* i bäcken bakom lagården! Det gör pratet om illrar lite fattigt i sammanhanget, eller hur?

*en sorts krokodil