månadsarkiv: december 2013

Gethisspremiär vid årets slut

Först av allt, ett gott nytt år till er bloggläsare, vänner och kunder!

Här på Löten hoppas vi mycket inför det nya året, men det gamla verkar sluta bra, det också. Elektrikern har äntligen varit här och kopplat in vår gethiss, d v s det hydrauliska saxlyftbordet som är vårt mjölkbord där getterna går upp för att mjölkas. Han borde nog nämna det i sitt CV, för det är garanterat både första och enda gången han får ett sånt uppdrag! Det var inte alldeles enkelt, många kablar att hålla reda på, men det fungerar fint och går lätt att med ett knapptryck höja eller sänka bordet efter behov.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

På bilden syns hur geten Alma mjölkas medan matte förbereder Lina för mjölkning. Det fungerar så att getterna kliver upp på bordet, lockade av varsin spann med kraftfoder, sen trycker mjölkaren på knappen och höjer upp hela alltet till bekväm arbetshöjd. Vi har börjat lugnt med 4 getter åt gången, även om det får plats 7, men vi misstänkte att alla getter inte skulle uppskatta att bli upphissade de första gångerna, så därför var ett mindre antal att föredra. Getternas reaktioner var allt ifrån panik (1 get) till misstänksamhet till ”Så länge jag får mitt kraftfoder kan du hissa bäst du vill, människa”. Människans rygg uppskattar verkligen att få en bättre arbetsställning vid mjölkandet!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Här syns mjölkbordet framifrån med de låsbara fodergrindarna, kraftfoderspannar och avdelningsskivor (för att getterna inte ska stjäla foder av varann och bråka). Bordet är även täckt med båspallsmatta för att ge getterna ett klövvänligt underlag att stå på när de mjölkas.Tekniska hjälpmedel underlättar för både folk och fä!

Gettegod Jul!

En hinner tänka endel under morgonmjölkningen på julafton. Ta in alla sinnesintrycken, det finns gott om dem i en lagård. Getter som bäääh:ar ivrigt för att få komma upp på mjölkbordet, doften av friskt hö och get och lite gödsel, lugnt idisslande munnar som tuggar om det redan uppätna fodret för att komma åt all näringen, ”ticke-tack-ticke-tack-ticke tack” från pulsatorn (mjölkmaskinens hjärta) och suset från vakuumröret, krama ur det varma vattnet från de rena juvertrasorna, tyngden av spannarna i händerna…

Allt är så annorlunda, men ändå kanske liknande, mot hur det var i ett stall i Betlehem då, året när vi började räkna vår tid. Våra år kommer från en simpel lagård i Mellanöstern, där en tonårstjej precis fött sitt lilla barn. Torkat världens frälsare torr, värmt honom i sin famn och låtit honom dia. När han sedan fick den nyföddes stora trötthet lindade hon honom och la honom i en krubba, kan vi läsa i Bibeln. Och vi hör getterna och fåren idissla, och känner den förundran och säkert även slitenhet som fanns hos Maria och Josef. Julens budskap är konkret, går rakt in på kroppen. Vad gör jag av det?

En annan doft sprider sig i vår 2013-årslagård med maskinmjölkning, rinnande vatten och lysrörsljus. Min äldste pojk bär in smågranar och grenar till getterna att kalasa på, och julfriskhet och terpentin blandar sig i lagårdsluften, getterna och bockarna tuggar entusiastiskt.

Så en Gettegod Jul till er bloggläsare, vänner och kunder! Fast södra Sverige regnar och blåser bort kommer här ändå en snöig bildhälsning från Julbocken Emil (det är väl ingen vettig människa som tror på jultomten ändå?):

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Och vill du ge en riktigt god julklapp såhär i sista minuten kan du skänka en get till en medmänniska i Nepal, till exempel på www.webaidshop.se !

 

Bredbandet kommer till Hörnebo!

En stor bandgrävare, en minigrävare och en hjullastare är i byn och jobbar med sina respektive förare. Bygden ska fiberanslutas, och glädjande nog vill de flesta bofasta (och några av sommarstugeägarna) vara med. Det är föreningen B-net, utgåendes från grannsocknen Bäckaby, som samordnar arbetet. När erbjudandet kom att för ungefär 20 000 kronor ansluta ens fastighet till föreningens fibernät, var det många som fick hjälp på traven att tacka ja, eftersom Telia bestämt sig för att koppla bort det fasta telefonnätet här i södra delen av Fröderyds socken. Det blev plötsligt än mer lockande att skaffa sig ny, egen förbindelse med yttervärlden, när nu Telia beslutat sig för att skita i´at.

På vissa andra kommunhåll (*host* Sävsjö…*host*) sköter de kommunala bredbandsföretagen om uttbyggnaden av näten, både i stan och på landet. Så icke i Vetlanda, här får den bonnläpp som önskar snabb uppkoppling till internätet själv bilda förening med grannar och vänner. Visst utgår en allmosa från länsstyrelsen för att bekosta kablar, utrustning och grävning, men all planering och sånt arbete vilar helt på frivilliga krafter.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Foto av Vincent Liljerås, 7 år!

Här på gården har de grävt ner den optiska fiberkabeln ända fram till vårt hus, över en åker och genom några beteshagar. Det är nämligen betydligt mer lättgrävt på sådan mark än att hålla på i vägdiken, där det ofta är stenigt. Lite sten dyker skoporna förstås alltid på (vi är ju ändå i Småland…), så några nya stenrör har vi fått på gården, till glädje för framtidens arkeologer. Just nu grävs det hos en granne, och hjullastarföraren håller på och lägger på 0-35 millimeters rosa (ja, rosa, eller grisskärt om en så vill) bergkross på de ställen där de har grävt över vägen. Jämnt och fint blir det!

Vill du veta mer om bredbandsprojekten härikring, besök gärna http://b-net.se/. Om du oxå vill ha en rosa grusväg http://www.holstgruppen.com/ .

 

Julostkaka och IBC-vindskydd

Du som träffat oss på någon julmarknad har kanske redan köpt eller smakat på Hörnebo Julostkaka, men inom kort kommer den även till din matbutik. Samma goda smak, men en helganpassad etikett. Visst ska det vara getostkaka på julbordet i år?

Lilla Anna får ersätta Astrid som omslagsget:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

15 minusgrader i morse, lysrören var något morgontrötta i lagården och på logen. Inne i fähuset är det ännu plusgrader, djuren alstrar värme, men i resten av lagårdsbyggnaden råder kyla. Ovädret Sven blåste in snö genom vägg- och dörrspringorna, det är sånt som kallas god ventilation, va?

Hönsen behöver äta lite mer för att kunna hålla värmen, men några ägg om dagen bjuder de ändå på. Den hönsliga LED-belysningen hjälper till att hålla dem pigga, och så länge det är plusgrader hos dem mår de riktigt bra. Getterna mjölkas just nu en gång om dagen, vilket gör att deras produktion inte är så stor längre. Ungefär 1½ månad till ska de mjölkas, sedan får de gå i sin och vila upp sig innan de ska få killingar igen.

Ute i en hage går bockarna Emil och Frode, som (se förra inlägget) blev utvisade efter bråk med en annan bock inne i lagården. Ur mänskligt perspektiv verkar det inte vara något vidare att gå ute i snöyran dygnet om, men vi människor är veka fjantdjur när det kommer till att uthärda väder. Bockarna har tjock och fin ragg, de får dricka ljummet vatten och äta sig mätta på hö, sedan lägger de sig i varsitt IBC-vindskydd och idisslar och har det gott. Här visar Frode ”sitt” vindskydd:

frodevindskydd

Vi har fått tag på ett antal begagnade IBC-behållare och tagit plasttanken ur metallburen. (Metallburarna kan en ha att floa ved i!) Vi har sågat upp ett lagom stort ingångshål i varje plasttank, och strött inuti med spån. Från en upp till tre fullvuxna getter/bockar får plats i ett IBC-vindskydd, det beror på hur bra kompisar de är. En dominant get eller bock ockuperar gärna ett vindskydd för sig själv!

Vi använder IBC:erna till såna beten där det inte finns naturliga väderskydd i form av träd eller liknande, både sommar och vinter. De är smidiga att flytta mellan olika hagar, en normalstark person kan dra en IBC med sig, de är lätta att släpa eftersom botten är hal plast.