månadsarkiv: maj 2014

Livsmedelsverket viker ner sig (delvis)!

Här produceras opastöriserad mjölk! Varning!

Här produceras opastöriserad mjölk! Varning!

Som trogna läsare kanske minns var eder getbonde från Hörnebo i tidningen i höstas och protesterade mot Livsmedelsverkets förslag att bl a förbjuda gårdsförsäljning av opastöriserad mjölk. Många blev upprörda över denna idé, och det uppstod en storm av invändningar, från ostkakebakande tanter, riksdagsledamöter, landsbygdsbor och många bönder.

Nu i veckan kom den glädjande nyheten att Verket ger sig (själva säger di dock att di ”reviderar förslaget”)! Det ska även i fortsättningen gå att köpa och sälja opastöriserad mjölk på de få mjölkgårdar som finns kvar! Dock kan inte Verket släppa frågan så lätt, i pressmeddelandet som länkas ovan talas fortfarande om att den opastöriserade mjölken minsann orsakat dödsfall! Vill du nu ändå komma till mig och köpa getmjölk, så ställer Verket 3 krav på mig:

  1. Jag måste registrera mig hos länsstyrelsen som försäljare av opastöriserad mjölk (alla primärproducenter måste vara registrerade ändå, oavsett vem di säljer mjölk till)!
  2. Jag får inte sälja mer än 70 liter i veckan, och måste dokumentera hur mycket jag säljer och till vem!
  3. Jag måste dela ut skriftlig information om Mjölkens Farlighet, samt instruera om hur mjölken ska hanteras!

Nu ska det nya förslaget ut på remiss, så den som vill kan tycka till även om detta. Även om remissen skickas ut enbart till berörda remissinstanser, kan även helt vanliga privatpersoner skicka in sina synpunkter.

 

Bockpedikyr och betesdax

Alla getter och bockar har fått sin avmaskning. Jag avmaskar inte på rutin, utan jag tog träckprov för att se om det behövdes. Det gick till så att jag gick omkring med handskar på mig och höll i 6 små plastpåsar, som vardera skulle fyllas med c:a 2 msk färskt getbajs. (Kul va? Hur översätter en getpluttar till matskedsmått?) Getterna och handskarna gjorde vad de kunde för att komplicera pluttplockandet, men jag fick ihop nog med innehåll. Tror jag. Skickade in till labbet. Svaret visade att mina skäggiga vänner bar på Stora Magmasken. Gav alla vuxna djur avmaskningsmedlet, så nu är de förhoppningsvis fria.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAInnan de går ut på bete måste alla ha fått sina klövar klippta. Klövarna växer hela tiden på alla klövdjur. De kan slita ner dem själva när de går ute och kan klättra på stenar, men det mjuka ströet på lagårdsgolvet gör att klövarna måste klippas ungefär varannan månad under vintern. När de släpps ut ska de förstås ha sina klövar i gott skick! Att jobba med en liten get på 50 kg som dessutom är van vid mjölkning och annan hantering är inte svårt, men det kan vara värre med en fullvuxen bock som kan väga 80-100 kg – och är rätt stark. Som tur är, är våra 4 stora bockar mycket snälla. Här får Truls, Den Störste Bocken i Sockna´, sina klövar klippta av mig (Christina) under tiden Peter håller honom och ser till att han har hö att äta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAAlla tycker det är skönt att få vara ute igen – på heltid! Speciellt när solen skiner, då mår getterna och bockarna gott. Skulle det få för sig att regna vill de söka skydd, under ett träd, i ett IBC-vindskydd – eller under loggolvet på lagården. De tycker inte om att bli blöta, och det är en av anledningarna till att de får bo inne i lagården under vintern.
Ett bra getbete ska vara artrikt, där ska finnas både sly och gräs. Getter är är mycket duktiga buskröjare, och kastar sig gärna över favoriter som rönn, ask, asp och tall.

Mekaniserad stängselrivning…

Det regnar idag igen. Så det är då en hinner sitta inne och knattra blogginlägg 😉 . Nåja, jag har inte dåligt samvete, hönsen och kycklingarna har fått sin eftermiddagsmat och jag mockade rent i småkycklingarnas bur (det har kläckts en kycklingkull till sen sist, nämligen). ”Borde jag inte utfodra hönsen på kvällen samtidigt som jag gör lagården?” undrar du. Nej, det går inte, eftersom hönsen som regel redan gjort kväller vid klockan 18 och sitter och kucklar på sina pinnar och undrar om ingen tänker släcka lyset snart, så därför måste de ha måltid nummer två ganska tidigt på eftermiddagen.

En dag när det inte regnar kan Peter starta igång lånetraktorn och lånegriplastarvagnen och riva gamla taggtrådsstängsel:

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

(Vi ska köpa ett sånt där fint ekipage. När den rika farbrorn i Amerika dör. Eller den dagen det finns bra lönsamhet i jord- och skogsbruk i Sverige – vilket som nu kommer först.)

Det är smidigt att riva gamla taggtrådstängsel med gripen, bara att hugga tag i tråden och dra, så följer det förhoppningsvis med, stolpar och allt! Mycket enklare än att gä där själv, beväpnad med hovtång och ett par respektingivande (kanske t o m sticksäkra) handskar och försöka göra processen kort med de sunkiga stängslen. En kan säga såhär: Bara för att ett stängsel är dåligt uppsatt behöver det inte vara lätt nertaget! Variationerna är oändliga; äldre järntaggtråd (som åtminstone har den goda smaken att gå av om en rycker lite i den), nyare galvad taggtråd som tål en belastning på ett par ton, typ, och aldrig nånsin går av hur möe en än sliter), ruttna stolpar (men där märlorna ändå var så väl inslagna att tråden är som fastgjuten), friska stolpar som dock inte är redigt nerslagna i marken p g a sten, stolpar som enbart hänger i tråden, små taggtrådssnuttar som är ihopskarvade överallt med najtråd…

Det sägs att taggtråden uppfanns under Första Världskriget, vilket gör att vi i år kan fira dess 100-årsjubileum genom att riva ännu mer uschliga stängsel än vad vi gjorde 2013 och 2013. Tjoho! ….

 

 

En hönsgunga

Idag är det regnigt ute, men inne i lagården är det torrt och varmt. För att öka den hönsliga trivseln satte Peter upp en egentillverkad hönsgunga, för det hade vi sett på nätet att höns uppskattade! Tyvärr var inte alla hönsen av samma åsikt, men till sist var en av våra små dvärgmadamer på hugget, och valde ut gungan till Sin Plats:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vår 2½-åriga onge vill gärna hjälpa hönsastackarn att gunga bättre oxå, och hon har fullt upp med att hålla balansen när ongen puttar på, och konstaterar ”Jag gungar hon, hon blir glad!”.

För den som hellre vill ha en köpe-hönsgunga finns reklamfilm här:

http://www.youtube.com/watch?v=Wsuu33rsymk