månadsarkiv: september 2014

En sötnos med kluven tunga

snokungeHar ni sett något så sött? Jämför med almlövet i bildens framkant så kan ni förstå hur liten hen är. Vi tror att snokarna bor i vår gödselhög bakom lagården. En äkta, gammeldags dyngesta´ (med nutida betongplatta under, märk väl) eftersom vi har automatisk utgödsling; det är bara att rulla ut skottkärran genom bakdörren och välta upp den, så ramlar djurbajset och -kisset och -ströet ur kärran automatiskt. Och tydligen blir det då en sån miljö där snokar trivs, och daggmaskar och allehanda larver med, men de är inte så gulliga. Den här lille gynnaren ringlade omkring på vägen utanför lagården.

Om du klickar på bilden blir den större och du kan t o m se den lilla kluvna tungan!

Prinsesskillingarna drar vidare

småsessornaTrogna läsare kanske minns att vår Värnhems Ida och hennes tvillingdöttrar Estelle och Leonore varit till salu – så icke längre! (Jo, Ida är fortfarande till salu, förklaring följer…)
Estelle och Leonore, pappa är Den Störste Bocken i Sockna´ Kindkvistegårdens Truls, föddes i juni. Jag hade tänkt ta in Ida den dagen, eftersom jag förstod att det var killningsdax när som helst. Det blev helstare än vad jag trott, för när jag skulle ta in Ida låg där två små blöta tjejer i gräset bredvid henne! Så vad döper en dem till? Tvillingar bör ha namn med gemensamt tema tycker jag (som Viktualia och Pippilotta, eller Britta och Anna), men vad kalla dem då? Tja, kungligt funkar i alla sammanhang – Estelle och Leonore! De var mycket lika, men det gick att skilja dem åt genom att Estelle har ett svart knä och Leonore har två. De var inte gamla innan de började klättra på stengärdsgårdarna och busa med sina äldre killingkompisar.

Så häromsistens fick vi besök av några vi känner, som ville ha en killing. Men det bar sig inte bättre än att husse i familjen fattade tycke för två, Estelle och Leonore, som vid det aktuella tillfället klättrade och senare sov på en vedflo. Nu är tvillingarna inte så storväxta, och behöver gå och dia sin mamma ännu en tid, så vi kom överens om att de skulle få låna med sig mamma Ida så länge småttingarna behöver henne. (Så därför är hon alltså fortfarande till salu.)

tvillingtransportDe små älsklingarna blev förstås sura på oss när vi tog in dem i lagården och öronmärkte dem, det brukar göra ont. När köparna kom för att hämta dem smet Estelle, men vi föste in henne i lagården och fångade henne där. Inte var det någon stor dramatik inne i hästtransporten, där fanns mat och getfamiljen var samlad, alla var lugna och nöjda. Vi vinkade av dem när de for, men resan blev inte lång eftersom köparfamiljen bor här i Fröderyds socken. Alltså blir detta den andra göingegetbesättningen i vår lilla socken, roligt!

Vi önskar dem lycka till i den nya tillvaron som ägare till ett par härligt busiga killingar! Och självklart kommer vi att hälsa på, nu när det är så nära.

Peter visar resultatet av sina mödor

Här på Löten i Hörnebo finns ganska gott om veteranfordon och maskiner, de flesta av dem i bruk, eftersom främst Peter är en redig dieselskalle. (Detta innebär förstås att samtliga förare här på gården oxå får delta i hans intresse, det har vi dock inte något emot.) Han är duktig, så mycket av det löpande servicearbetet sker på egen hand, såväl som renoveringar och reparationer. Gamla maskiner håller som regel en högre kvalitet än modernt plast- och datorpjunk, så när något väl fungerar så rullar det bara på. Inte finns heller någon irriterande display som kan kräkas upp felkoder!

Just det här exemplaret brukar vår 4-åring kalla för ”mammas lastartraktor”, det är nämligen min. Inköpt för ett humant pris i en by på andra sidan skogen sommaren 2012, sedan hemtransporterad medelst lastväxlarlastbil och litet flak (det var den tiden när min arbetsgivare fortfarande ägde egen lastbil som de av oss med C-kort kunde låna hem till självkostnadspris). Det var lite meckigt att få upp traktorn på flaket av två anledningar; 1: traktorn startade inte och 2: styrsnäckan hade gått sönder, och säljaren hade skruvat bort den. Men eder getbonde kunde dra upp traktorn på flaket med hjälp av lastbilens krok och säljarens traktorgrävare, och sen gick färden till Hörnebo lätt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPeter har ägnat våren och sommaren åt att göra i ordning traktorn, och så här tjusig var den när han ställde ut den på Årsets Motorshow! Det är en tämligen unik en, Fordson Super Major med helhydraulisk Tranåslastare. Hytten är det verkligt speciella, en Be-Ge trähytt, från den tiden innan det företaget sålde VW-bilar och gjorde förarstolar. Det var långt ifrån självklart att traktorer på 1960-talets början hade hel hytt, många hade bara den lagstadgade störtbågen, och det var nog inte så kul på vintern. Min Super Major har faktiskt ett förflutet som kommuntraktor i Vetlanda, berättade en utställningsbesökare! Bredvid står en ”vanlig” Fordson Major i bruksskick, som tillhör en annan dieselskalle, denne boende i Årset.

Så här gick det i Mathantverks-SM:

Ingen medalj till Hörnebo Getostkaka. Tyvärr.

Lite besviken är jag, men samtidigt känns det som en seger bara att ha deltagit i tävlingen, bland Sveriges duktigaste mathantverkare! Hoppas kunna komma tillbaka och tävla igen nästa år. Nu ska jag ta till mig av juryns bedömning av getostkakan. Kanske finns möjlighet att förbättra den ytterligare?

Så här glad blev Malin Nelson när hon äntligen fick sina medaljer!

Så här glad blev Malin Nelson när hon äntligen fick sina medaljer!

En som däremot fick hämta medaljer i Växjö var min mamma, som jag skickat som ombud till prisutdelningen, eftersom jag själv bjöd på getostkaka och valkampanjade på Vetlanda torg just då. Malin Nelson på Fröset Gårdsmejeri fick både en guld- och en silvermedalj för två av sina ostar – grattis Malin, det är du väl värd!
Dock var inte Malin med på prisutdelningen heller, hon sålde ost på matmarknaden i Växjö då, så min kära mor hämtade hennes medaljer istället, när hon ändå var där! Mamma fick även ta med sig en medalj till Övrefålls Gårdsmejeri ”du som kommer från Jönköpings län!”. Så praktiskt!

Här kan du hitta hela listan med alla vinnare från SM i Mathantverk 2014 (en pdf-fil).

Hörnebo Getostkaka tävlar i SM i Mathantverk 2014

Fick ett mejl för några månader sedan, Camilla (getvän och ordförande i Föreningen Allmogegeten) bifogade Eldrimners inbjudan till Mathantverks-SM i Växjö, där det för 2014 fanns 2 nya tävlingsklasser; isterband och ostkaka. Camilla tyckte att getostkakan var en given tävlande! Drabbad av ett visst övermod (”ska lilla jag tävla med Sveriges bästa mathantverkare? Det är klart jag ska…!?”) slängde jag mig över tangentbordet och drog iväg min anmälan.

I tisdags bakade jag ostkaka, valde ut den med den jämnaste gyllengräddade ytan till tävlingsbidrag. Smak- och konsistensmässigt är de alla lika, eftersom jag tävlar med mitt vanliga getostkakerecept. Det är också en av tävlingsreglerna, att bidraget ska vara samma produkt som en säljer i vanliga fall.

Igår var jag i Växjö och lämnade in min tävlande getostkaka. Idag är det juryns bedömningar, och imorgon delas medaljerna ut. Nervös är jag förstås, men hoppas på det bästa, nu när jag har gjort mitt bästa! En annan tävlande finns härifrån Fröderyds socken, även hon getbaserad, (inte illa på knappt 400 innevånare i en socken som inte ens finns på kartan längre), Malin Nelson från Fröset Gårdsmejeri deltar med några av sina goda ostar! Jag önskar henne all lycka! T o m Länsstyrelsen i Jönköping har uppmärksammat de lokala tävlingsbidragen, kul!