månadsarkiv: november 2014

November – slaktmånad

(Nej, det här inlägget innehåller inga blodiga bilder som kan uppröra känsliga bloggläsare!)

slaktbockarSom vanligt har inte alla bockkillingar blivit sålda, och jag kan inte behålla dem alla till avel heller (de är för nära släkt med getterna). Alltså blev det slaktdags. 4 unga bockar har fått flytta till bockhimlen medelst skott på nära håll med finkalibrigt kulvapen. En och en ledde jag ut dem ur kätten, och runt lagårdsknuten, och höll dem stilla när min kompis L sköt. Sedan stack hon hål på deras halspulsådror för att blodet skulle rinna ut. Sedan hängde vi upp kropparna, flådde dem och tog ur inälvorna. Här på bilden är tvillingbröderna Oskar och Stig som äter sin näst sista måltid.

Skinnen är saltade och ska ligga så i två veckor (och saltas om mitt i) innan de kan skickas till Tranås för beredning. (Om intresse finns har jag några färdigberedda killingskinn till salu just nu!) Och ja; det går att äta getkött! Speciellt killingköttet är mört och fint, och smakar ungefär som nötkött med en vild twist. Det sägs faktiskt att getkött är det mest ätna röda köttet i världen! När nu möjligheten ges att äta kött från djur som haft ett bra liv, fått gå på bete hela sommaren och sen dö intet ont anande hemma på gården – då tar vi vara på den matmöjligheten. Men jag tycker inte om att döda, och vi behandlar djurkropparna (och sedan vår mat) med stor respekt.

getbuljongHär kokar jag getbuljong. Ben som är renskurna från kött (vilket malts till köttfärs), purjolök, morötter, egenodlad pepparrot, äpple, färska hemodlade örtkryddor och en massa vatten. Det får koka typ en hel dag (beroende på hur ofta någon kommer ihåg att lägga på mer ved *host*), sedan silar jag bort det fasta och låter den flytande buljongen koka ner (reducera som det heter på kockspråk) till ungefär halva mängden. Sedan är det klart, och jag häller upp resultatet i rena glasburkar och förvarar kallt!
Tyvärr kommer jag inte sälja getbuljongen, eftersom hemslaktat kött endast är till för det egna hushållet. Skulle du vilja köpa getkött härifrån gården, kan vi ombesörja slakt på Kännestubba slakteri, så går det hela lagligt till.

Here comes the sun. Och livsmedelsinspektören

soolenDiverse media har hypat denna månad som den mulnaste november i modern tid (eller hur det nu var). Illa är det, i alla fall. Men härom morgonen var det faktiskt något som stack i ögonen, varmt ljus som klättrade upp ovanför bergen i Svinaryd f´låt Lövås. Njut av bilden, go´vänner, för det råder synnerligen aktiv molnighet över sydsvenska höglandet nu igen.

Och sen dök livsmedelsinspektören från Vetlanda kommun upp. Det tog ungefär två timmar att gå igenom min egenkontroll, HACCP och dokumentation över ostkakebakande och ystandet, samt protokollet från förra årets inspektion. Allt var åtgärdat sedan dess, men det tillkom några nya smågrejer, bl a ska jag göra fler försök med ostarna för att bli mer säker på deras hållbarhet under olika förhållanden. Jag måste även lämna in ett nytt vattenprov på vattenkvaliteten i Ingaboda Bygdegård, och lite annat smått och gott. 2800 kronor kostar inspektionskalaset.

Permissionsförbud och pigan sover

drickhönsSom ni kanske har hört råder det nu permissionsförbud för Hörnebohönsen, och alla andra hönsakräk i landet. P g a risken att vilda fjäderfän bär med sig fågelinfluensa, ska nu även de tama släktingarna hållas inne. De höns (eller ankor och gäss) som ändå ska få gå ut måste ha en vildfågelsäker utegård att vara i.
Har nu hönsen här på Löten haft sin sista permission på länge? Dröjer det innan de får dricka ur bäcken igen? Jordbruksverket uttalar sig inte om hur länge dessa rekommendationer ska råda, så på okänd plats i framtiden finns hönsens nästa utegång. Synd att det inte går att förklara för dem!

 

sovpiganFör övrigt är det mycket hårt arbete i lagården, även om jag gått ner till att mjölka getterna endast en gång om dagen nu. Det ska fodras och vattnas och mockas och strös och mjölkas och diskas. Dessutom ska alla getter och bockar få sina klövar klippta. En massa arbete, så pigan tröttnade helt enkelt, och somnade. Dröm sött, min lilla älskling, så diskar mamma så länge!

Julmarknad i Ybelsborg

Även om det bara är november än, bär vindarna med sig minnet av is på en mycket påträngande sätt, och då blir det inte heller så konstigt att åka på julmarknad för att sälja sina varor.
ybelsborgI helgen var det Vetlanda Trädgårdsvänners* årliga julmarknad i Ybelsborg vid Kvarndammen i Vetlanda. Vädret var inte särskilt lockande, men för oss som stod nere i källaren och sålde var det åtminstone både regn- och blåstfritt, även om det rådde stadig kylskåpstemperatur. Precis som förra året kamperade godsakerna från Hörnebo ihop med svägerska Jennys trähantverk och innovativa julgrupper. Intresset för Julostkakan och Vinterosten var stort, och det var många som kom och provsmakade och småpratade lite, och ett rejält antal fick med sig smaskiga getprodukter hem. Min äldste son var med som hjälpreda (och stödde Trädgårdsvännernas lotteri med icke föraktliga summor). Det var också många som köpte (och inte minst) fotograferade Jennys alster, så hon har fått lön för timmarna vid bandsågen!

Tack till alla som köpte våra grejer, och vi hoppas att de ska få vara med och göra er jul lite godare! Vill du köpa gettegoda produkter från Löten i Hörnebo vid någon annan julmarknad, klicka på Marknader uppe i menyn för att se vilka andra ställen vi kommer till!

*Lyckades nästan få min kära svägerska att tro att föreningen heter Vetlanda Trädgårdstomtar, men hon började protestera…

Dä bhörjar vhärka tjärlek

…banne meij! som han sjöng, den gode Claes-Göran för länge sedan (och gör än ibland, vad jag har hört, i diverse nostalgiska sammanhang). Men här är det i högsta grad aktuellt, eftersom de allra flesta getterna och bockarna ju är inomhus och äntligen får träffas! (Vi kör könsseparatism under resten av året, eftersom vi vill kunna kontrollera när killingarna föds.)

tjärlekHär är några som får vara ute ändå, vår Alma med kavaljer. Jag tror de har blivit kompisar (eller KK, *he he*) nu, även om Alman till en början inte var så imponerad över att hon, som ändå är 4 år och har en ganska hög ställning i getflocken, skulle behöva hålla till godo med en blott 1-årig bock. Nu håller de i alla fall ihop!

För den som undrar hur det gått för lille Fritjof från Alingsås, kan jag berätta att getterna som skulle bli hans fruar varit måttligt nöjda. De var så elaka mot den stackaren att jag fick ta ut honom från deras kätte. Beror nog på att han, fast han är dryga 5 månader gammal, inte blivit könsmogen än. Getterna väntar på detta. Dock är barnen mycket förtjusta i honom, så han får vara keldjur istället för avelsbock just nu.