månadsarkiv: juni 2015

Slåtterdags!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAJaha, go´vänner, nu börjas det igen! Väderprognoserna ser lovande ut, stabila högtryck och grejer. Därför har vi beslutat oss för att slå gräset som ska bli hö! Inte bara beslutat, faktiskt är den första träan redan slagen, som synes. Det här är den som vi lade om förra året, så gräset har blivit tjockt och fint i år, fast vädret hittills har varit dåligt. Gammelvallarna, som inte plöjts på länge, ska också slås, däremot inte den nysådda träan, där är gräset inte högre än att slåttermaskinen hade klippt topparna på det, som mest. (Det ser lika illa ut det som grannarna sått i vår, för övrigt.)

Så skulle någon ha vägarna förbi på fredag eller lördag, och vara sugen på lite Rural Workout, är det bara att knacka på! Ditt träningsredskap för snygga bicepsar och ett vältrimmat axelparti, blir en s k högaffel, och du kommer att få utföra olika sorters förflyttande rörelser, en verkligt allsidig träning. Kylda drycker finnes, kanske även en bit energirik mat. Välkommen till Hörnebo!

En tillfällig ko-mpis

(Tydligen tar ordvitsarna på nötkreaturs-temat aldrig slut. Ko-nstigt.)

kompisar

Fr v Lilly med mamma Andrea, Blomma med mamma Lilla Röda. Vänekor är alltid behornade, Andrea avhornades som kalv.

Min vän K, som precis som jag har vänekor, hade problem. Hennes ko Andrea hade för mycket mjölk för sin amkalv Lilly (och Lilly är ändå en rätt rejäl fröken, korsning SLB/Charolais), och det var en 8-10 liter per dag. Detta orkade inte K mjölka ur för hand, så hon undrade om hon kunde få ta hit Andrea och kalven och mjölka här istället. Här finns ju maskinmjölkutrustning även för kor? Jodå, det gick bra, tyckte jag. Dessutom kunde ju K, när hon ändå hade transporten på, köra med Lilla Röda och Blomma till deras by och deras tjur som returlass.
Jodå, del 1 av planen gick bra. K lastade ensam upp Andrea och Lilly, och vi släppte ut dem i en hage när de kom hit. Del 2 gick inte riktigt lika bra. Vi lyckades med lite milt tvång få upp Röda i djurtransporten, men Blomma vägrade låta sig infångas. Vägrade hela dagen, för att göra en lång historia kort. Hon lät sig inte ens lockas in i lagården av sin mamma! Så hon fick väl bli hemma, så även Lilla Röda, eftersom hon fortfarande ger mjölk går det ju inte att köra henne ensam till tjuren, då hade jag eller K fått mjölka henne för hand istället.

Andrea tittar in genom lagårdsdörrens fönster

Andrea tittar in genom lagårdsdörrens fönster

De två mor och dotter-paren blev vänner direkt. Andrea visade sig vara en mycket snäll och lätthanterlig ko, och K kunde mjölka in henne med hjälp av ett rep runt bakbenen. Andrea hade för all del aldrig varit i närheten av en mjölkmaskin, men K har precis som jag jobbat med mjölkkor.
Lånekreaturen fick vara här en knapp vecka, sedan hade K och hennes karl, som också heter nåt på K, rapidbyggt en spannmjölkningsanläggning i sin egen lagård. Då fick mor och dotter åka hem igen. Lilla Röda var ledsen hela kvällen och gick omkring och råmade efter sin nya vän. De får dock träffas igen till hösten, när Röda ska få gå med deras tjur.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAJag fick endel Andrea-mjölk av K, och den är verkligen fantastisk (precis som Rödas mjölk, för den delen). Fet och proteinrik! Jag sparade mjölken någon dag i kylskåpet, skummade sedan bort grädden och gjorde smör. Äkta Andrea-smör!

Välkommen Harald!

haraldDet här är den nye bocken, som ska vara istället för Emil. Han heter Källans Harald och är född 2013, visst är han stilig? Lång, slät ragg, lagom hull, välskötta klövar (men lite lustiga horn, får en medge). Han är mycket lugn och vänlig, så det märks att han blivit bra hanterad.
Han har varit avelsbock på en liten gård utanför Värnamo de senaste åren, men nu tänkte ägaren behålla några döttrar till honom, och ville ha en annan bock. Harald är av ren Tranetorpsstam, alltså hans äldre släktingar kommer bara från foundergetterna (=de första göingegetterna) på Tranetorp, och det finns inget inslag av den s k Olofströmsgeten, Kajsa, som också var en av de första göingegetterna. Det var Emil också, samt min Elsa och hennes och Emils gemensamma döttrar.
Nu får Harald vara inne i lagården några dagar till, eftersom jag gett honom avmaskningsmedel, och han behöver bajsa ur sig eventuella döda parasiter och ägg inomhus (och inte ute i hagen hos de andra bockarna). Hans tidigare ägare hade inte tagit träckprov på sina getter, och visste alltså inte parasitläget, men jag tittade på Haralds slemhinnor, och de var lite i blekaste laget. Därför har han fått två doser avmaskningsmedel. För att han inte ska bli alldeles uttråkad inne får han sly att äta och jobba med.

Välkommen hit, Harald, hoppas du kommer trivas här på Löta´ i Hörnebo 🙂 !