månadsarkiv: december 2015

God Jul!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAI år blir det en vit jul bara för den som inte dricker alkohol. Eller den som bor i norra Sverige.
Så den här julbocken, lille Hörnebos Mikael, är återvunnen från förra vintern (må han vila i frid). De bockar som går ute idag är inte så belåtna med blötan!

Till er alla vänner, kunder och läsare: En välsignat God Jul!

Måtte julefriden få sänka sig över er som när lugnet sprider sig i en lagård full med ätande djur, och måtte ni få känna givmildhetens glädje, oavsett om det gäller kinesiskt plastskräp till barnen eller en get till en människa i ett land långt borta! För många är det en hård jul, men jag önskar att vi kunde dela med oss av det mjuka – som den lille nyfödde Jesus skulle säga när han blev äldre.

Prima liv gånger 4

primalivDet är inte alla som väljer att låta en höna ruva på senhösten, för att kläcka fram kycklingar i november. Men det gjorde jag. Trots allt är mamman en dvärghöna, och är det något som är obligatorisk dvärghöns-hobby, så är det att ruva!
7 ägg fick hon (gammalt skrock är att en höna alltid ska få ett ojämnt antal ägg), och det blev 4 kycklingar. En av dem är jag helt säker på är en tupp, men det kan väl aldrig vara så bra att 3 faktiskt är hönor??
Det har blivit några intressanta korsningar bland kycklingarna, eftersom här finns hönor och tuppar av diverse olika sorter. Ska bli spännande att se hurdana de blir när de växer!

Nya och gamla vänner

OLYMPUS DIGITAL CAMERADet här är Billy, den allra första killingen som föddes här i våras. Det är hans nya matte som håller i halsremmen, och han har precis blivit inlyft i pick-up:en för färden till sitt nya hem. Det var i elfte timmen som nya matte hörde av sig och undrade om jag hade någon lämplig bock till hennes getter, annars hade lille Billy fått gå till bockhimlen.
Nu är han alltså räddad till livet! Dock var han inte alltigenom lycklig över att bli skild från sina flockkompisar, även de var bekymrade, men han följde snällt med mig ändå. Han visste förstås inte att i slutet av bilresan väntade honom 2 kärlekskranka getter!
Vi önskar honom all lycka i det nya livet som avelsbock och pappa till våren!

nyavännerOch jag skulle faktiskt bara köpa en enda getkilling till i år, sen fick det räcka. Men sen ringde det en bekant figur och undrade om jag möjligen kunde ta hand om Birk och Frida, eftersom familjen skulle flytta – nästa vecka! Så jag ställde i ordning en kätte i det gamla spånförrådet och åkte för att hämta mina nya vänner. Tänka sig, jag hittade rätt bland grusvägarna!
Och de är faktiskt verkligen gamla vänner, Birk är pappa till min förste bock Emil och Frida är Emils lillasyster. De är båda mycket fina och välskötta, även om Frida är en aning skygg. Ägaren kunde inte svara på när hon varit brunstig, men jag tycker det ser ut som om hon är ganska långt gången i dräktigheten. Vi får se.

hejpappaHär får Emil för första gången sedan han var liten killing träffa sin pappa! Det var ett tämligen fredligt möte, de nosade lite på varann. Svårt att veta om de kände igen varann efter drygt 5 år?
Och om du undrar hur Emil mår, så skulle han nog svara ”ganska bra, tack, kan en få mat nu?”. Det där svarta där hans saknade horn skulle suttit är inte levrat blod, utan tjära, vilket är bakteriedödande och allmänt nyttigt. Horntappen har läkt fint, men det är en liten öppning i skallbenet kvar som inte läkt ihop än. Tyvärr vägrar herr bock ha bandage på sig, han bara går och gnor av alla försök till bandagering som jag gjort, så då får det vara utan. Jag spolar det oläkta stället med Jodopaxlösning då och då, samt tar bort den intressanta blandning av sårvätska och hö-bös som samlas på horntappen. Kanterna på hålet läker ihop mer och mer, så än så länge verkar det vara hoppfullt.

Var är rymlingarna?

rymlingarnaJaså, är det här ni är?
Ett gäng getter ska gå ute hela vintern, och ibland har de för sig inte att gräset är grönare på andra sidan stängslet, nej då! Däremot är gräset grönare och definitivt mer på logen istället. Det gäller bara att ta sig in dit, så är lyckan gjord.

Så mycket mat!

Och matte hojtar, som vanligt, AAAA-NNIKA!!!