månadsarkiv: mars 2016

Påsk-kaka från Hörnebo

Påsk-kaka från Hörnebo
med säsongens ingredienser

Du behöver
1 banan (gärna övermogen)
1 dl naturell get-färskost
50 gr smör
1½ dl getmjölk
2 stora hönsägg (lr 3 dvärghönsägg)
2 dl socker
1 dl grahamsmjöl
2 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
(smör och riven kokos till formen om det inte är en sån där non-stick-grej som faktiskt fungerar)

Kakform minst 1,5 liter

paskkakaSå här gör du
(Smöra och kokosa formen, vanligt tråk-ströbröd går bra med.) Sätt på ugnen 175 grader. Smält smöret ihop med mjölken. Mosa ihop bananen och färskosten så det blir en slät kräm. Vispa ihop ägg och socker (det här att det måste vara pösigt för att kakan ska bli luftig är bara en myt, rör helt enkelt ihop det så att det blandar sig.). Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en liten skål. Häll sedan ihop hela rasket från alla skålar och vispa till en jämn smet. Slå i formen och ställ i ugnen, grädda tills kakan rest sig och blivit vackert gyllenbrun.

Vadå säsongens ingredienser?
Övermogna bananer längst ner i fruktskålen är väl alltid i säsong?
Hönsen har förhoppningsvis satt igång och värpa rejält nu när ljuset kommit åter, och vill du ha kakans innanmäte vackert ljusgul vill det till att använda ägg från ”hemmahöns”. På många håll har getgårdarna börjat mjölka efter killningen, så det går att få tag på get-färskost och mjölk för dig som har en getgård i närheten (eller egna getter). Har du inte getter i din hemtrakt, har jag hört talas om att det finns motsvarande ko-produkter i affären. Kanske går de att använda?

 

En till (förgjordade bockuschling!)

mommovisI förrgår kom ytterligare en killing till världen här på Löten! 1½-åriga Hörnebos Prusseluskan födde utan assistans en bockkilling. Här är han, och han är mycket omhuldad i gruppen. På bilden är det inte mamma, utan mormor Lovis som slickar honom torr precis när han ställt sig upp på något vingliga ben. Även om han tyr sig mest till Prusseluskan, så är ändå Lovis en viktig trygghet för honom. Hon har ju varit med förr!

pixladHör har vi tjuvbetäckaren i egen hög person, även om jag maskat hans identitet! 3 killingar åstadkom han alltså under sitt korta besök i gethagen i höstas, efter en kreativ rymning från bockhagen. När jag fångat in honom och eventuellt sagt ett och annat fult ord, blev det lås och bom inne i lagården…

Tolvföderskans och förstföderskans dag

Igår var en tämligen dramatisk dag, jag var helt slut igårkväll så jag orkade inte skriva och berätta.
Jag och yngsta dottern gick som vanligt ut till lagården på morgonen. Jag började bära ut hö till djuren, när jag tittade in till gruppen som är i kätten på logen. Där låg Astrid och krystade!

Jag upptäckte direkt att det inte var som det skulle, hon hade krystat ut ett litet huvud men inga klövar. Tvättade av mig så noggrant jag kunde och gjorde en undersökning. Killingen var död, men jag var rätt säker på att Astrid väntade tvillingar, så det var bråttom att få ut den döda så den levande skulle klara sig. Jag tvättade Astrid runt vulvan och killingens huvud (tack och lov för rinnande varmvatten i lagården). Jag kände efter och fick tag i en klöv (men inte den andra), och började dra försiktigt under tiden Astrid krystade. Men det hände ingenting, fast den döda killingen var mycket liten ville den inte komma längre när jag drog ett par gånger, och det verkade göra ont på Astrid. Jag kände efter lite längre in i födelsekanalen, och där var plötsligt en liten nos till som var på väg ut! Ojojoj! Jag trevade lite till och kom fram till att den klöv som jag dragit i tillhörde den levande killingen och inte den döda. Stackars Astrid!
Jag försökte komma ihåg att andas själv också, när jag började trycka tillbaka den levande killingen in i livmodern. Under tiden krystade Astrid, så jag fick jobba mot henne. Med högra handen pressade jag på den levande, medan jag med vänstra handen lirkade med huvudet på den döda för att få ut den. Det fanns inte tid att göra på rätt sätt och få ut huvudet och framklövarna samtidigt(som en normalt sett gör med fyrbenta djurungar), men med ett plask gled den döda killingen ut. Han (det var en bock) var extremt liten även för att vara tvillingfödd, vägde bara runt ett kg. (Jag har valt att inte visa någon bild på honom här.)
Jag fick tag i båda framklövarna på killingen som rörde sig, och hjälpte honom ut (även det var en bock) genom att dra växelvis i vänster och höger klöv. Astrid började direkt slicka sin lille son, och inom en kort stund hade han rest på sig.  Han verkar återhämta sig bra efter den tuffa killningen! Som du kan se på den översta bilden är han ganska smutsig, det beror på att han eller hans tvillingbror blivit stressad och bajsat i fosterhinnorna. Det händer ibland.
Den här lille än så länge namnlöse samt den döde brodern är alltså Astrids 11:e och 12:e killing! Nummer 9 och 10 hittar du om du klickar här, och nummer 7 och 8 om du klickar här. Astrid har fått 5 tvillingpar hittills, så därför blir det många killingar.

Under eftermiddagen kom ytterligare en liten bock till världen, Astrids dotterdotter Marianne fick sin son helt utan hjälp!
Marianne är den enda av mina 1-åriga kviggetter som varit dräktig mot min vilja, detta lilla liv är resultatet av en tjuvbetäckning mao (bocken önskar vara anonym i detta forum, men jag har antecknat alla misstänkta bockbesök under hösten, så jag vet vem han är som varit på både Astrid och hennes dotterdotter!). Annars får ju getterna här på Löten vänta med att killa tills de är 2 år. Marianne är dock välvuxen och stor för sin ålder, så jag tror hon kommer bli en utmärkt mor om än något för ung!

Både tolvföderskan och förstföderskan har fått mycket vatten att dricka efter killningarna (getter är ofta väldigt törstiga efter de fött), de har låtit sig väl smaka av höet, och jag har doppat killingarnas navelstumpar i Jodopaxlösning.

Hack, hack på dörren

OLYMPUS DIGITAL CAMERA…så, nu var det borta.

Om du besökt www.hörnebo.se sen igårkväll, hann du kanske se att det kommit upp konstiga inlägg med diverse reklam på engelska här på bloggen. Någon, troligen en bot, har lyckats skapa en egen inloggning och göra spaminlägg. Vad jag kan se är inte mitt administratörskonto hackat?! Jag kan inte se det användarnamnet som loggat in på min kontrollpanel, så det är skumt, detta.
Knappt jag är med på själv vad som hänt eller händer, men nu ser det ut som det ska här i vårt nät-Hörnebo i alla fall!

En annan grej som kanske stör ditt besök här, är att när jag flyttade sidan från den gamla servern till det nya webbhotellet fick jag en ny version av WordPress (det verktyg jag använder för att fixa och dona med den här hemsidan), och den vägrar visa filer som har ”åäö” i filnamnet. Därför syns inte vissa äldre bilder, det blir bara en tom ruta med ett kryss. Jag ska börja jobba med filnamnen så snart jag kan! Hoppas du har överseende!

Ge rundbalsensilage till getter

ensilagekipageSom ni kanske minns har jag en grupp getter ute hela vintern. Det funkar bra, även om det är lite jobb med att se till att de får dricka sig otörstiga minst 2 ggr per dag. Ett problem har dock varit att bära ut hö till dem, speciellt blåsiga dagar…
Därför frågade min man en bonde som har en gård i Notteryd om vi fick köpa några ensilagebalar. Det fick vi.
Eftersom vi normalt sett inte fodrar med annat än hö, har vi heller inga balspjut eller balklämmor för lastare eller så. Så en får ta vad en har, en lånad griplastarkärra!

sjalvserveringDet här är 150 cm-balar. Getterna verkar gilla ensilaget. Visst blir det spill, men mitt intryck är att getterna sorterar bort mindre av ensilaget än när de äter hö. Kan bero på att ensilaget troligen är slaget tidigare än vi brukar slå vårt hö.
Här är Törnrosa (den svarta geten) och Alma som tar de första tuggorna. Jag har skurit upp äthål genom plasten och nätet, så får getterna sköta sitt matintag själva. Jag skär inte upp fler hål, utan de räcker för att getterna ska kunna komma åt hela balen. Som tur är har det varit kallt mestadels (utom när Peter körde ut balen på bilderna) och då håller sig ensilaget även om balen är öppnad. Är det varmt varar inte en bal längre än 3-4 dagar innan gräset börjar bli dåligt, vilket betyder att du bör ha rätt många getter om du ska fodra med storbalar som dessa.
Vill du ge dina getter ensilage eller hösilage (som är något torrare) är det en stor fördel om det är syrat, alltså behandlat med något surt ensileringsmedel, t ex myrsyra. Detta sänker pH-värdet i balarna och gör miljön ogästvänlig för de farliga listeriabakterierna. Getter är nämligen mycket känsliga för listerios. Ett annat sätt att skydda sina getter är att utfodra dem med hö, eftersom få bakterier trivs i så torr miljö.