månadsarkiv: juni 2016

Islandshönan Irene fyller 2-siffrigt!

10arireneKanske inte precis just idag, men någon gång nu under försommaren är det i alla fall som min lilla punkhöna Irene firar sin 10-åriga kläckningsdag!
Jag skaffade mina första 2 höns och en massa kycklingar sommaren 2006. Jag väntade barn till hösten, och ville ha något meningsfullt att syssla med under föräldraledigheten. Irene var en av kycklingarna, numera den enda av dem som lever. Hennes skojiga punkfrisyr kallas i hönssammanhang för hätta, och är ganska vanligt hos bl a islandshönor.
Och jag skulle inte tro att det är något rekord i antal små rosa ägg som hon värper längre, men så länge hon är frisk och pigg kan hon lika gärna få gå här som pensionär.
Islandshönsen är den gamla isländska lantrasen, och de kallas ibland för vikingahöns, eftersom de sägs vara ättlingar till de höns som vikingarna tog med sig till Island en gång i tiden. God hälsa är ett kännetecken för lantraser, och en höna som blir 10 år gammal är helt klart ett (något anekdotiskt) bevis för det.

(De värphybridhöns som används i de stora äggfabrikerna är däremot bara avlade på att de ska värpa en förgjordad massa ägg i en eller två säsonger, sen gasas de (ja, allvarligt) ihjäl. Att de skulle vara friska och må bra har inte intresserat någon.)