Bygg ett mjölkbord!

En familj med nya getvänner till oss undrade hur ett mjölkbord kan byggas? Innan vi började med maskinmjölkning 2013 hade vi getterna mest för husbehov, jag (Christina) mjölkade för hand och hade inte mer än 1-3 getter i mjölkning samtidigt. Min man (Peter) byggde ett mjölkbord för getterna att gå upp på när det var mjölkdax, och så satt jag på en stol bredvid och mjölkade – en bekväm arbetsställning! Getterna lärde sig fort att det fanns kraftfoder (godis!) längst fram på bordet, så det var inte svårt att locka upp dem för rampen. Jag mjölkade både inne och ute, och getterna bildade gärna kö när det var mjölktid, naturligtvis skulle ledargeten, Astrid, alltid vara först!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Klicka på bilden så blir den större!

Plattformen som geten ska stå på är byggd i ett stycke med den lilla kraftfoderhyllan längst fram, och jag har använt foderhyllan till att ställa en fylld foderskål på. Fodergrinden som ska låsa fast getens huvud har ett ”låsavstånd” mellan skänklarna på 10 cm, vilket räcker för att hålla en behornad get fast (men det goda fodret gör det största jobbet, förstås 😉 ), skänklarna kan öppnas eftersom de är fastskruvade i bottenstycket med vagnsbultar, och de låses i överkant genom en enkel spännrem. Rampen som geten ska gå upp på är byggd för sig, och läggs fast mot bakänden på plattformen där geten ska stå och spänns fast även den med en spännrem. Bordet blir nämligen otympligt och svårt att flytta för en person om rampen sitter fast, det är lättare att bära iväg rampen för sig och bordet för sig.

Detta är ett förslag till hur en kan göra, om en vill. Anpassa bordet till egna och getternas förutsättningar – du kanske hellre vill stå och mjölka och behöver ett högre bord, eller bygga fast mjölkbordet i din lagård? Bygg av det material du har tillgängligt, så blir det billigt och resurssnålt! Vårt bord är byggt av 25*50-virke (eller 1 tum*2 för de som är lite mer gammeldax…).

Lycka till!

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *