Glad 8:e mars!

Mina älskade döttrar! Min kära mamma, mormor, farmor, fastrar, mostrar, kusiner, vänner, grannar!

Idag är det den Internationella Kvinnodagen, 8:e mars. Vår dag. De andra 364 är väl pojkarnas och männens, kan tänka. Till och med här i Sverige, som en gång var världens mest jämställda land (nu har vi rasat på listan), tjänar kvinnor bara 85 % av vad män gör. Landets mäktigaste person, statsministern, har sedan Sverige blev en demokrati 1921 alltid varit en vit, heterosexuell man. Karlarna håller hårt i pengarna och makten, men tydligen kan de inte riktigt skratta hela vägen till banken ändå – majoriteten av dem som tar livet av sig i vårt land är män!

Som rural feminist (slå upp det, girls!) kan en konstatera att mönstret går igen över jordklotet. Majoriteten av jordägarna är män, samtidigt som de flesta bönderna (och familjeförsörjarna) är kvinnor. De arbetar hårt, ofta för hand utan hjälp av traktorer och maskiner. Våra medsystrar har många av dem getter på sina små gårdar, precis som jag, men för dem är mjölkmaskin och rinnande vatten ouppnåelig lyx. Tänk på dem idag! Och bär med er deras barn, som bokstavligen får skörda frukterna av deras mammors tuffa slit. Vill du ge mer än en bön eller en tanke – kanske en slant! – ge till en organisation som arbetar med och för kvinnor, för då når hjälpen fram…

Min äldsta lilla dotter vet inget om kvinnokamp än, hon har sitt okuvliga självförtroende, en rak rygg och en stark vilja. Hon står med ett par avtagna byxor i handen och säger att hon inte vill ha dem, ”Dom går inte dansa i!” och sen tar hon fram ett par bättre byxor. Då tänker jag på Emma Goldmans ord ”If I can´t dance, it´s not my revolution!”

Glad 8:e mars!

www.bang.se

En reaktion på “Glad 8:e mars!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *