Skrockan dag 17 och stenrika bönner

Tiden går fort när en har roligt! Nu har skrockan ruvat i 17 dagar, bara ungefär 4 kvar innan kycklingarna ska kläckas!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lite mat och vatten är gott för den som legat hela dygnet och hållit äggen varma! Det är nämligen hönans kroppsvärme som gör att de små cellerna i de befruktade äggen börjar utvecklas till kycklingar. De flesta kycklingar som kläcks världen över har dock inte en hönsmamma som värmer dem till liv, utan de kläcks i äggkläckningsmaskiner, som håller äggen lagom varma med teknikens hjälp.

Stenrika bönner i arbete

Visst är vi stenrika, bokstavligt talat. Vi bor ju i Småland…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En person vi känner kom med sin fyrskäriga växelplog (vilken dröm, va?) och plöjde upp den här åkern (träan heter det på Hörnebomål), sedan har vi tallriksharvat, spritt gödsel, plockat sten, och kört med fjäderharven…och då kom det upp ännu mera sten. Tänka sig. Tur att vi är många som kan hjälpas åt, var och en efter förmåga. Det finns gott om sten kvar att plocka upp, men sen har inte åkern i fråga varit plöjd på minst 25 år heller!

Jag har varit och köpt utsäde, alltså fröer som ska sås i jorden för att det så småningom ska bli en fin vall av det hela. Framåt sommaren blir det hö till våra getter!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *