Kosläpp i Byestad och vår i parti och minut

Kosläpp i Byestad, Skirö

Vännerna i Vetlanda Framåtanda, Maria och Lars Brihall, bjöd i helgen in till kosläpp på sin gård Byestad i Skirö, öster om Vetlanda. Solen välsignade dagen med sin ständiga närvaro, och många stora och små människor, enligt uppgift c:a 1 000 personer, hörsammade inbjudan. Det fanns en tipspromenad, möjlighet att åka hästskjuts runt gården, nygrillad korv, ett antal försäljare av lokal mat (bl a vi från Hörnebo, Lustgården i Loaklev och Vasens Ost), ett antal olika sorters djur att se och klappa – och förstås huvudpersonerna korna! Det var tjockt med folk uppe i sluttningen ovanför lagården när kossorna äntligen fick springa ut i solen, äta nytt vårgräs och förstås börja göra upp sin inbördes rangordning. Vetlanda Framåtanda presenterade samtidigt sitt nya valmanifest.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Från Löten i Hörnebo hade vi med oss vår ledarget Astrid och hennes killingar Jenny och Mikael. Astrid är ett fint exempel på göingeget (även om hon är något…eh, välnärd), och de söta killingarna var mycket populära hos de besökande barnen. Som synes uppskattade inte mamma get all uppståndelsen helt och hållet. Vi hade förstås med oss ostkaka till provsmakning och försäljning – det var faktiskt försäljningspremiär för den nya glutenfria getostkakan. Det verkar ha fallit folket i smaken, för vi fick bara några ostkakor med oss hem igen. Ett härligt evenemang, hoppas det blir återkommande!

Ett litet vårbruk avslutas

Vi odlar bara vall (=olika sorters gräs som ska bli hö till djuren), eftersom vildsvinen omöjliggör, eller åtminstone försvårar, odling av andra grödor. Det är inte så enkelt att de lämnar vallarna ifred, men det blir mindre bökat på vallar än där det växer till exempel spannmål. Även gräs måste dock skötas, plöjas och sås om då och då för att ge bättre skörd.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Först lånade min man grannens fyrhjuling med tillhörande bakmonterad centrifugalspridande såmaskin, och sen fick de nyspridda fröna tryckas ner i jorden med hjälp av en av våra traktorer och ringvälten. (Ja, traktorföraren fyller 15 vilket år som helst, nästan. Äsch, han når ner till kopplingspedalen, och dessutom är inte en åker allmän väg. Nä!)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *