November – slaktmånad

(Nej, det här inlägget innehåller inga blodiga bilder som kan uppröra känsliga bloggläsare!)

slaktbockarSom vanligt har inte alla bockkillingar blivit sålda, och jag kan inte behålla dem alla till avel heller (de är för nära släkt med getterna). Alltså blev det slaktdags. 4 unga bockar har fått flytta till bockhimlen medelst skott på nära håll med finkalibrigt kulvapen. En och en ledde jag ut dem ur kätten, och runt lagårdsknuten, och höll dem stilla när min kompis L sköt. Sedan stack hon hål på deras halspulsådror för att blodet skulle rinna ut. Sedan hängde vi upp kropparna, flådde dem och tog ur inälvorna. Här på bilden är tvillingbröderna Oskar och Stig som äter sin näst sista måltid.

Skinnen är saltade och ska ligga så i två veckor (och saltas om mitt i) innan de kan skickas till Tranås för beredning. (Om intresse finns har jag några färdigberedda killingskinn till salu just nu!) Och ja; det går att äta getkött! Speciellt killingköttet är mört och fint, och smakar ungefär som nötkött med en vild twist. Det sägs faktiskt att getkött är det mest ätna röda köttet i världen! När nu möjligheten ges att äta kött från djur som haft ett bra liv, fått gå på bete hela sommaren och sen dö intet ont anande hemma på gården – då tar vi vara på den matmöjligheten. Men jag tycker inte om att döda, och vi behandlar djurkropparna (och sedan vår mat) med stor respekt.

getbuljongHär kokar jag getbuljong. Ben som är renskurna från kött (vilket malts till köttfärs), purjolök, morötter, egenodlad pepparrot, äpple, färska hemodlade örtkryddor och en massa vatten. Det får koka typ en hel dag (beroende på hur ofta någon kommer ihåg att lägga på mer ved *host*), sedan silar jag bort det fasta och låter den flytande buljongen koka ner (reducera som det heter på kockspråk) till ungefär halva mängden. Sedan är det klart, och jag häller upp resultatet i rena glasburkar och förvarar kallt!
Tyvärr kommer jag inte sälja getbuljongen, eftersom hemslaktat kött endast är till för det egna hushållet. Skulle du vilja köpa getkött härifrån gården, kan vi ombesörja slakt på Kännestubba slakteri, så går det hela lagligt till.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *