God Jul!

Än en gång är det julafton. Den kristna delen av världen har satt igång, eller förbereder sitt firande (vissa kulturer har juldagen som sin största högtid). Även här håller vi på, Julbocken har varit här under natten och lämnat av en massa julklappar – de disneyfierade anglosaxiska jultomtarna får åka annorstädes med sina renar för att dela ut paket!

Någonstans mellan Janssonarna och pappersprasslet kanske en hinner tänka. Julens budskap: Den mänskliga gemenskapen tar emot sitt Jesusbarn. Vi är en tonårsflicka från Nasaret, en orolig plats nu som då, vi är en ung snickare som inte vet riktigt vad han ska tro. Vi finner ett stall när värkarna spänner våra kroppar, och vi föder i obegriplig smärta denne lille pojke med hopskrynklade ansiktsdrag och det mjukaste fjuniga mörka hår på sitt huvud. Vi tar honom i famnen och våra tårar rinner, skär av navelsträngen med en halvdan kniv, vi torkar honom torr med lite mjukt hö och lindar honom i tyg vi haft med i vår blygsamma packning under resan. Och den nyfödde Jesus får vila i vår famn, tystna belåtet när han får bröstet och den livgivande råmjölken. Heligheten vilar över ögonblicket och äntligen får vi lugn i våra sinnen. Snart måste vi fly med vårt barn, men ännu får vi ha en stunds ro här hos åsnan och de idisslande getternas tuggande. VI känner att det luktar lagård och nyfödd bebis, och vi är Josef som fortfarande inte riktigt förstår vad han ser. Men vi vet att vi måste ta hand om denne märklige onge, han som ska få så många namn enligt de gamla profeterna. Ta hand om honom, se honom bli vuxen och lyssna på hans budskap. Göra hans budskap. Än säger han inget om att älska sin nästa, just nu sover vi tillbakalutade i halmen med en babyJesus i vår famn, men vi vet ju vad som ska komma. Och vi vet vad han kommer begära av oss.

God Jul alla vänner, bloggläsare och kunder önskar vi på Löten i Hörnebo!

(Önskar jag kunde bjuda på en julig bild, men det är regnigt och slaskigt här idag.)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *