Att stävja utrotningshotet

OLYMPUS DIGITAL CAMERA…är de rätt så duktiga på, mina kära göingegetter! Förutom de killingar jag tidigare berättat för er om har nu även Lisabet, Astrid och Pippilotta fått killingar de senaste dagarna. Astrid, som varit ute hela vintern och nu kunnat gona sig i vårsolen i veckan, killade ute! Jag såg på morgonen att det var på gång, och höll ett öga på henne, men naturligtvis skulle hon inte ha någon mänsklig publik när de små föddes under eftermiddagen. För tredje gången i rad får hon ett olikkönat tvillingpar, de här ska få heta Filip och Nina tyckte barnen. Vi tog in den lilla familjen när Astrid fått ut efterbörden. Med tanke på både nattkyla och rovdjur är det inte säkert utomhus för nyfödda killingar. Men vi är inte oroliga för Astrids mödra-förmåga, de här pluttisarna är hennes nionde och tionde killingar! Det blir lätt så, eftersom tvillingar är vanligt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAÄven vår fina Pippilotta har killat, här är hennes allra första: Rullgardina! (Hmmm, jag vet att det är lite knäppt som killingnamn, men den nyblivna modern och hennes tvillingsyster som också ska killa snart, heter Pippilotta och Viktualia, så då blev det liksom en naturlig fortsättning. I alla fall för oss som läst Pippi Långstrump.) Pippilotta har varit mycket omhändertagande mot sin förstfödda, och båda verkar må mycket bra, såhär på första dygnet tillsammans. Alla killingar hittills är starka och pigga, och det kan vi tacka E-vitamin+selen-tillskottet alla getter fått under högdräktigheten för. Selen är bra för de ofödda killingarnas muskeltillväxt, och kan även minska risken för att getterna drabbas av kvarhållen efterbörd efter killningen. Om jag får skryta lite, så har här fötts en väldig massa killingar sedan 2011, och det har inte varit ett enda fall av kvarhållen efterbörd!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *