Halvan är avväpnad

Ni kommer säkert ihåg Halvan, denna remarkabla surtant bland getterna i Hörnebo. Men nu har hon bråkat en gång för mycket!
Halvan är på nätterna i samma grupp som 3 andra getter som är lika sura och lika höga i rang. (Mjölkgetterna är inne på nätterna, så jag slipper fösa in och ut dem ur lagården så ofta.) Eller rättare sagt, 2 av dem är högt uppsatta, den tredje, Greta, hänger med bara för att hon lever under sin halvsyster Gullvis beskydd. Någonting har dock hänt dem emellan, för plötsligt fick jag se att Halvan attackerade Greta och stångade henne illa, i magen och juvret. När jag sedan mjölkade, upptäckte jag att Gretas juver hade en otäck förhårdnad och hon mjölkade blod.
Då ringde jag veterinär Lundin och berättade att jag hade både ett offer och en förövare som behövde hennes behandling. Veterinären var med på detta, och kom senare under dagen. Hon började med att ge Halvan en spruta så hon skulle somna, och under tiden den verkade undersökte hon Greta, och gav henne penicillin och smärtstillande.  Hon beskrev skadan som ”en rejäl lårkaka, fast en juverkaka här istället”.
avväpnadNär Halvan sov skred vi till verket, veterinär Lundin höll och jag sågade av ungefär 1/3 av hornen med en bågsåg. Det första gick bra, men det andra kapade jag ½ cm för långt ner, så jag sågade av några små blodkärl i horntappen. Det började blöda rejält, men denna veterinär är inte rådlös på något vis, hon bad mig hämta balsnöre, och sedan lindade hon detta hårt runt båda hornen för att stoppa blodflödet. Det fungerade! Förstås.
När Halvan vaknade var hon till en början rätt groggy (som synes på bilden), men hon kvicknade till fort. Dagen efter fick hon gå ut ihop med de andra getterna igen, men eftersom flugorna visade ett obehagligt intresse för hennes hornstumpar, hällde på jag på tjära på dem. Också enligt veterinärens tips (och Sofies).

Nu har det gått ungefär 2 veckor sedan ingreppet, och Halvan verkar ha insett sina begränsningar vad gäller att ge sig på andra getter med våld. Hornstumparna är trubbiga och kan inte alls orsaka de skador som vassa, lite böjda spetsar kan göra. Halvan har inte haft några besvär av flugor eller infektion, för övrigt. (Men tjäran gjorde att det gick att se vilka getter hon bråkat med de första dagarna. Det var inte dem jag trodde!)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *