Ge rundbalsensilage till getter

ensilagekipageSom ni kanske minns har jag en grupp getter ute hela vintern. Det funkar bra, även om det är lite jobb med att se till att de får dricka sig otörstiga minst 2 ggr per dag. Ett problem har dock varit att bära ut hö till dem, speciellt blåsiga dagar…
Därför frågade min man en bonde som har en gård i Notteryd om vi fick köpa några ensilagebalar. Det fick vi.
Eftersom vi normalt sett inte fodrar med annat än hö, har vi heller inga balspjut eller balklämmor för lastare eller så. Så en får ta vad en har, en lånad griplastarkärra!

sjalvserveringDet här är 150 cm-balar. Getterna verkar gilla ensilaget. Visst blir det spill, men mitt intryck är att getterna sorterar bort mindre av ensilaget än när de äter hö. Kan bero på att ensilaget troligen är slaget tidigare än vi brukar slå vårt hö.
Här är Törnrosa (den svarta geten) och Alma som tar de första tuggorna. Jag har skurit upp äthål genom plasten och nätet, så får getterna sköta sitt matintag själva. Jag skär inte upp fler hål, utan de räcker för att getterna ska kunna komma åt hela balen. Som tur är har det varit kallt mestadels (utom när Peter körde ut balen på bilderna) och då håller sig ensilaget även om balen är öppnad. Är det varmt varar inte en bal längre än 3-4 dagar innan gräset börjar bli dåligt, vilket betyder att du bör ha rätt många getter om du ska fodra med storbalar som dessa.
Vill du ge dina getter ensilage eller hösilage (som är något torrare) är det en stor fördel om det är syrat, alltså behandlat med något surt ensileringsmedel, t ex myrsyra. Detta sänker pH-värdet i balarna och gör miljön ogästvänlig för de farliga listeriabakterierna. Getter är nämligen mycket känsliga för listerios. Ett annat sätt att skydda sina getter är att utfodra dem med hö, eftersom få bakterier trivs i så torr miljö.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *