Påsk-kaka från Hörnebo

Påsk-kaka från Hörnebo
med säsongens ingredienser

Du behöver
1 banan (gärna övermogen)
1 dl naturell get-färskost
50 gr smör
1½ dl getmjölk
2 stora hönsägg (lr 3 dvärghönsägg)
2 dl socker
1 dl grahamsmjöl
2 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
(smör och riven kokos till formen om det inte är en sån där non-stick-grej som faktiskt fungerar)

Kakform minst 1,5 liter

paskkakaSå här gör du
(Smöra och kokosa formen, vanligt tråk-ströbröd går bra med.) Sätt på ugnen 175 grader. Smält smöret ihop med mjölken. Mosa ihop bananen och färskosten så det blir en slät kräm. Vispa ihop ägg och socker (det här att det måste vara pösigt för att kakan ska bli luftig är bara en myt, rör helt enkelt ihop det så att det blandar sig.). Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en liten skål. Häll sedan ihop hela rasket från alla skålar och vispa till en jämn smet. Slå i formen och ställ i ugnen, grädda tills kakan rest sig och blivit vackert gyllenbrun.

Vadå säsongens ingredienser?
Övermogna bananer längst ner i fruktskålen är väl alltid i säsong?
Hönsen har förhoppningsvis satt igång och värpa rejält nu när ljuset kommit åter, och vill du ha kakans innanmäte vackert ljusgul vill det till att använda ägg från ”hemmahöns”. På många håll har getgårdarna börjat mjölka efter killningen, så det går att få tag på get-färskost och mjölk för dig som har en getgård i närheten (eller egna getter). Har du inte getter i din hemtrakt, har jag hört talas om att det finns motsvarande ko-produkter i affären. Kanske går de att använda?

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *