Mycket hänt – lite skrivet

Eller, ja, inget skrivet alls här. På över 2 år, som synes.
Livet har kommit i vägen.

Vi bor kvar på Löten i Hörnebo med våra getter, kor, höns, ankor (nya djur sen sist) och förstås katterna. En hund, tillhörande min bonusson, kan också läggas till på listan.
Människofamiljen består av husmor Christina (det är jag), min man Anders, mina barn och ett av Anders barn, samt vår gemensamma dotter som föddes förra året.

Det är just det som förlamat oss, vi har gjort det nödvändiga bara, och som gjort att jag bara inte orkat logga in och skriva något. Vi väntade nämligen tvillingar.
Visst var det jobbigt för kroppen, att vänta tvillingar är graviditet extra allt, men det var också glädje och förväntan, för både oss som blivande föräldrar och för de 8 blivande storasyskonen (jag och Anders hade 4 barn var från tidigare relationer). Allt verkade bra, det visste vi eftersom både jag och bebisarna kontrollerades ofta. Undersökningar hade visat att det var tvåäggstvillingar, så rent genetiskt var de inte mer släkt än ”vanliga” helsyskon.
Jag hade ingen personlig erfarenhet av tvillingar, närmsta tvillingpar i släkten var två av min farmors bröder, men bland getterna i min lagård har det hänt ofta. Hos människor i Sverige är förekomsten av tvillingar c:a 1,8 % av alla graviditeter, hos göingegetter skulle jag tro att det är mellan 30 och 40 % av alla dräktigheter. Risken för komplikationer under förlossningen är större när det är tvillingar, men i de flesta fall går det bra.
I början på maj 2019 åkte jag och Anders till sjukhuset i Eksjö tidigt på morgonen. Min kusin R var installerad som gårds- och djurvakt (hon skulle få ta hand om en kalvning också, men vi visste att det var på gång, så hon var beredd). Jag hade fått tid för planerat kejsarsnitt i graviditetsvecka 38, eftersom tvilling 1 som skulle födas först, låg med rumpan neråt, s k sätesläge. Då är kejsarsnitt rutin. Men rutin eller ej, så var jag nervös.
Vi kom in till Förlossningsavdelningen och man började förberedelserna för operationen. Bl a skulle personalen kontrollera bebisarnas läge med ultraljud och lyssna på deras hjärtan. Ettans hjärtljud var lätta att hitta, men Tvåan var svårare. En massa barnmorskor och undersköterskor försökte lyssna, men ingen lyckades. Jag och Anders förstod inte.

Så kallade man på en läkare, hon kom in, tittade på ultraljudsskärmen och så sa hon att
Hjärtat slår inte.

Och så vände hon skärmen mot oss och visade bebisens bröstkorg, där såg man revbenen och allt, men där hjärtat skulle ha slagit var det alldeles, alldeles stilla.

Vi grät över vårt barn, jag och Anders. Och så fick vi veta att Ettan hade vänt sig så hen låg med huvudet neråt, så då var kejsarsnittet inställt. Jag skulle få föda våra barn. Förlossningen sattes igång.

Det gick på några timmar bara. De värsta timmarna i mitt liv. Även om förlossningen rent fysiskt gick bra, så var det fruktansvärt att veta vad som skulle hända. Först födde jag vår lilla dotter Doris, som skrek ilsket, det underbaraste ljudet i världen. Och så föddes vår son Oskar, orörlig och tyst, en hemsk tystnad.

I juni höll vi begravning för honom, vår älskade lille son. Hans morbror hade gjort hans kista i ask och ek, ett vackert arbete i kärlek och sorg. Och en regnig höstlördag urnsatte vi hans aska i familjegraven i Fröderyd.

Trots att det togs prover, så har vi inte fått veta varför han dog. En förklaring är att han drabbades av plötslig spädbarnsdöd, fast i livmodern. Men vi tror inte att en diagnos hade gjort sorgen lättare, vi har ju ändå förlorat honom. Vår dotter får växa upp utan sin tvillingbror.

I augusti döpte vi Doris, och gifte oss samtidigt. Vi behövde glädje också!
Idag är hon 8 månader gammal och ett riktigt litet solsken. Hon är älskad av alla, och det tror jag hon vet. Hon babblar stavelser, ”dä-dä-dä”, ”pa-pa-pa”, ”ma-ma-ma”, kryper omkring på golvet och kan sätta sig upp själv. Hon älskar att titta på djuren, och att känna på de djur som inte hinner undan.
Vi är så tacksamma för att vi har henne i våra liv!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *