Coronakrisen sedd från lagårdsplanen

I skrivande stund har 401 svenskar dött av (eller med) Coronaviruset. Och även vi som inte är döda är djupt påverkade i vår vardag.
Många är fortfarande förvånade, hur kunde detta hända? I Sverige?

Vi som håller på med lantbruksdjur är däremot inte ett dugg överraskade över att ett nytt, smittsamt virus fått fäste bland Sveriges befolkning. När vi arbetar med djuren kretsar tanke och handling runt smittskydd och hygien varje dag, i de flesta arbetsmoment där djuren är involverade. Vi vill förebygga att djuren drabbas av sjukdomsframkallande bakterier, virus och parasiter. Vi tänker på att själva inte bära med oss sjukdom, håller våra skor, arbetskläder och händer rena. Vi är noga med varifrån vi köper livdjur, och låter dem om möjligt vara avskilda i karantän en period för att se att de är friska. Vi låter inte vilka personer, djur, redskap eller fordon som helst komma in i, eller i närheten av, våra djurflockar. Vi är noga med att allt foder och vatten djuren får ska hålla god hygienisk kvalitet. Vi växlar beten och tar träckprover för att hålla parasiterna i schack. Vi behandlar sjuka, eller misstänkt sjuka, djur i avskildhet. Med mera, med mera…

Men människor och smittskydd, då? Vi uppmanas att använda kondom vid sexuella kontakter, inte låta grönsnoriga barnbarn träffa lungsjuka mormor, och stanna hemma 2 dygn efter magsjuka. Kommer något nytt, typ svininfluensa eller coronavirus, hamstrar vi handsprit som om det gällde livet. Det är typ allt.

Det är personen på bilden som har skrivit texten

En jämförelse: Låt säga att jag skulle åka till Thailand (helt hypotetiskt, jag har aldrig ens suttit i ett flygplan). I Thailand skulle jag få syn på några trevliga getter, av en ras som inte finns i Sverige. Jag skulle vilja importera några djur. Hur skulle det gå? Det skulle knappast ens vara möjligt, och om det skulle vara det skulle både jag och getterna drunkna i en flod av pappersarbete, restriktioner, intyg och karantänsbestämmelser. Det skulle bara vara att lägga ner hela idén, glömma bort det. Flyga hem till Sverige igen utan getter, hoppa av planet på Arlanda, åka hem till nära och kära och leva på som vanligt. Gå till jobbet dagen efter. Det är ju såna smittskyddsreglerna är för människor. I princip obefintliga.

Och så är smittan över oss, från Kina, Italien eller Iran. Och nu går det plötsligt an att begränsa människor i smittskyddets namn. Kräva karantän (ett ord som var så långt bort från att användas i samma mening som ordet ”människa”). Man reagerar med panik nu, när det är för sent att förebygga global smittspridning. Det var politiskt omöjligt att begränsa människors rörelsefrihet för ett halvår sen, nu är det politiskt nödvändigt.

Kommer detta leda till medvetenhet om att människan också är potentiell bärare av sjukdomsframkallande bakterier, virus och parasiter? Jag vet faktiskt inte.

Var rädda om varandra, hälsar er egen Christina i Hörnebo.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *