Om Löten

Löten är en liten gård med nutida mått mätt, belägen i södra delen av Getlanda kommun, Fröderyds socken. När den förra ägarfamiljen bedrev mjölkproduktion med kor här, hade de 6 kor. Detta upphörde i slutet av 1980-talet, och sedan har det funnits köttdjur på gården, fram till 2011 när familjen Gundersen-Liljerås kom hit med en hoper getter och höns. Efter ett antal år blev det skilsmässa, och herr Gundersen flyttade till grannsocknen. Ytterligare år, och Anders kom hit. Nu mera är vi familjen Olsson-Liljerås.

”Löt” är ett gammalt ord för fägata, alltså de inhägnade vägar som användes för att driva får, kor och getter mellan lagården och betesmarkerna. Gården Löten har haft samma gränser sedan 1850-talet, då den delades med granngården i en s k hemmansklyvning. Boningshuset och den äldsta delen av lagården är byggda då, och sedan har bönderna som brukat gården genom åren byggt till och byggt nytt och brutit ny mark att odla. Vi nutida getbönder har dem att tacka för allt!

De gångna åren har ägnats åt att anpassa gården för vårt människofamiljeliv, men även för djurens behov. Lagården har fått ny inredning och betena har nya stängsel. Getterna trivs och smälter väl in i omgivningen. De är alla göingegetter, en utrotningshotad allmogeras som funnits här i de sydsvenska skogsbygderna i Getapulien sedan urminnes tider. De är normalstora getter med en stadig kroppsbyggnad, deras ragg (päls på getspråk) är vit, grå, svart eller viltfärgad och diverse blandningar och teckningar av dessa. Både bockar och getter har horn, men göingebockarna är speciellt kända för att få mycket mäktiga horn med åldern. Den Störste Bocken I Sockna´, som förstås bor på Löten, heter Truls och har c:a 85 cm mellan hornspetsarna! Getterna mjölkar rätt bra och är goda mödrar, tvillingfödslar är vanligt. Föreningen Allmogegeten sköter bevarandearbetet av våra hotade raser göingegeten, jämtgeten och lappgeten.

På gården finns även vänekor i genbank, de bevaras av Föreningen Allmogekon.
Vi har också höns av gott-och-blandat-ras (minst sagt…) och sedan hösten 2018 myskankor (tyvärr inte genbanksanslutna). Fjäderfäna ger oss ägg och kött, och så hjälper ankorna till att hålla efter mördarsniglarna.

I juni 2013 började bakningen av getostkaka och bröd från getternas mjölk. Som tillverkningslokal används Ingaboda Bygdegårds kök, som är helt nyrenoverat och väl utrustat. Senare har tillkommit tillverkning av getost.
Detta upphörde efter säsongen 2016, eftersom det visserligen var väldigt roligt och jag nådde ut bra med mina produkter, men ekonomin var bekymret. Det blev svårt att få någon riktig timlön på allt arbete i en så småskalig verksamhet.

Nu hösten 2020 börjar det bli dags att lämna över gården i nya händer, och vår familj ska dra vidare till ett annat liv i kyrkbyn i en grannsocken.

4 reaktion på “Om Löten

 1. Ebba

  Hej, vi köpte en fantastiskt god sylt, jordgubb&rabarbersylt, från er på Nye marknad i somras, går det att få tag på den ? Säljer ni era produkter någonstans? Med vänlig hälsning, Ebba

  Svara
  1. admin Inläggsförfattare

   Hej Ebba! Kul att du gillade sylten! Sylt o dyl har vi efter säsong, men faktiskt har jag lite av jordgubb/rabarbersylten kvar i lager. Våra återförsäljare (klicka på Återförsäljare uppe i menyn) säljer endast getostkakan, sylt och liknande säljer vi själva på marknader för närvarande. Hör av dig om du vill köpa mer av den eller någon annan sylt!
   Vänligen/Christina i Hörnebo

   Svara
 2. Helena Thau

  Hej Christina!
  Jag och min partner har också getter hemma, och odlar och sånt, vi bor i ångermanland, men tänker kanske flytta neråt i landet. Skulle vi kunna komma på besök hos er och se hur ni har det? Vi tackar så mycket för din jätte läringsrika artikelserie i Åter!
  Hoppas att höra ifrån dej 🙂
  Helena

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *